Whatsapp Business Malaysia Review

2 4,502

Akhirnya , Whatsapp business sudah pun boleh di muat turun oleh pengguna di Malaysia selepas di perkenalkan kepada beberapa negara lain . Whatsapp business ini amat sesuai kepada peniaga-peniaga di Malaysia khusus nya peniaga atas talian (Online) yang kebanyakkan nya berurusan dengan pelanggan melalui aplikasi Whatsapp.

Di sebabkan itu , sebelum ini sudah wujud pelbagai aplikasi yang boleh pengguna Whatsapp peniaga ini secara terus tanpa perlu simpan nombor peniaga terlebih dahulu.

 

Bagaimana aplikasi Whatsapp Business ini mampu membantu perniagaan anda ? 

Ini Whatsapp Business Malaysia Review dari pandangan saya :

 

Kelebihan #1 – AUTOMATED MESSAGES

1st impresion adalah sangat penting dalam perniagaan khusus nya . Kepantasan membalas pertanyaan pelanggan juga menjadi nadi penting yang menentukan mood / nafsu pembeli ada berada di tahap tertinggi.

Jadi, dengan ada nya fungsi Automated Messages ini, sistem akan terus membalas dengan kata-kata aluan kepada pelanggan anda dengan sekelip mata . Contoh nya :

Antara cadangan kata-kata aluan kepada bakal pelanggan anda seperti “Salam 1 Malaysia” , ” Selamat Datang Ke Kedai Online ABC ” ,” Hai , Boleh Saya Bantu ? ” dan pelbagai lagi ikut kesesuaian perniagaan anda.

 

 

Kelebihan # 2 – BUSINESS PROFILE 

Business profile ini seperti duta kecil anda yang akan memperkenalkan anda sebagai peniaga . Ia akan memaparkan nama perniagaan anda, waktu beroperasi , alamat kedai dan telefon nombor yang boleh di hubungi . Ini akan memudahkan bakal pelanggan anda mengetahui info perniagaan serta mampu meningkatkan kepercayaan mereka kepada anda.

 

 

Kelebihan #3 – Quick Replies

Kini anda boleh set kan jawapan kepada soalan yang kerap di tanya oleh pelanggan anda. Contoh nya seperti , “berapa harga ? ” , “Berapa Hari Delivery ?” atau “Nak Bank In Ke Mana ?” .

Dengan fungsi Auto Replies ini , sistem Whatsapp Business akan terus menjawab soalan pelanggan secara automatik anda dengan jawapan yang telah anda set pada permulaan menggunakan Whatsapp ini.

 

 

Kelebihan # 4 – MESSAGING STATISTIC 

Fungsi ini akan memberikan statistik yang jelas kepada anda berkenaan dengan berapa banyak messages anda yang telah di hantar, berapa yang telah di baca dan berapa yang sudah sampai ke Inbox Whatsapp pelanggan anda.

Ini akan membantu anda untuk mengkaji adakah message yang anda sampai kan kepada pelanggan berkesan dan boleh convert kepada jualan atau tidak.

 

Jadi, buat anda yang menjalankan perniagaan atas talian dan beroperasi sepenuh nya dengan Whatsapp , anda boleh menggunakan Whatsapp Business ini sekarang. Ia nya di tawarkan secara PERCUMA .

Anda boleh terus muat turun di sini : Versi ANDROID 

 

P/S – Whatsapp business Malaysia review ini akan di update dari masa ke semasa setelah saya mendapat data dari penggunaan saya sendiri .

 

2 Comments
 1. Azilawati Binti Ahmad Rapaai says

  Salam En Azlan
  Sis nak tanya , agen CUCKOO boleh ke load apps nie?
  Sy guna satu no hp shj , yg sedia ade ,xde no office atau rmh..
  Mcmn sis nak auto send?
  Perlu invite friend tak?
  Tkasih

  1. MdAzlan says

   Waalaikumsalam.

   Sis boleh terus dapatkan apps WA Business ini dalam Play Store.
   UntukiPhone, saya tak pasti sama ada atau tidak

Leave A Reply

Your email address will not be published.