Ketahui Rahsia Ini Sebelum Bina Kandang Kambing

0 126

Anda ada plan nak bina kandang kambing ? Makna nya anda dah ada plan untuk menceburi bidang penternakan kambing yang semakin popular berikutan krisis makanan dunia yang semakin meruncing pada tahun 2022 ini. Namun, sebelum anda start plan anda tu, saya sangat sarankan anda untuk kumpulkan seberapa banyak info berkaitan kambing bagi memudahkan proses perternakan anda nanti.

 

Ada seorang penternak kambing sambilan, Encik Mohamed Farid Sulaiman yang berkongsi dengan anda cara-cara untuk menternak kambing dengan betul.  Panduan beliau ini dapat menjadi ‘short cut’ kepada anda dan elakkan anda dari kerugian beribu ringgit serta meyelamatkan anda dari membuang masa untuk cuba menternak kambing. Jangan menceburi sesuatu bidang yang baru bagi anda tanpa sebarang ilmu berkaitan bidang yang bakal anda ceburi tersebut. Tak perlu tergesa-gesa yer . Kumpul kan semua info, berguru dengan orang yang betul serta cari ilmu di internet sebelum bermula.

 

Ketahui Rahsia Ini Sebelum Anda Nak Bina Kandang Kambing

rahsia sebelum bina kandang kambing

Dalam panduan ini, beliau ada mencerita kan bagaimana seorang pemuda kerugian hampir RM6000 kerana salah perancangan dalam projek ternakan kambing nya di mana, pemuda ni telah membina dahulu kandang kambing, tetapi dia tiada seekor pun kambing pun untuk kandang tersebut. Jadi, pemuda ini dah kerugian modal serta masa kerana perlu kumpul semula modal untuk mendapatkan baka kambing sebelum boleh memulakan projek beliau.

Jadi, kan lebih senang anda belajar dulu ilmu dari beliau, kemudian baru start plan anda dengan follow teknik / step-step yang di ajar oleh Encik Mohamed Farid nanti. Apa yang perlu di buat, berapa modal perlu keluarkan, baka kambing apa yang sesuai dan sebagai nya.

 

Antara perkara yang akan anda belajar dari panduan ini adalah :

  • Bagaimana mencari sumber modal untuk projek ternakan anda – Ini amat penting kerana ada beberapa modal yang anda perlu sedia kan dahulu sebelum boleh memulakan projek anda. Tak lah sampai berjuta-juta, jangan risau. Boleh mulakan dengan saiz yang kecil dan kembangkan dari masa ke semasa.
  • Tips baka kambing yang mana kah lebih sesuai dengan baik . Baka yang baik & sesuai lebih memudahkan anda menjaga kambing anda nanti.
  • Bina kandang kambing anda dengan modal yang tidak terlalu tinggi – Lagi-lagi untuk anda yang plan untuk mula kan projek ternakan dalam saiz yang kecil, jadi anda akan di ajar untuk kurangkan kos pembinaan kandang tersebut
  • Sediakan jenis makanan yang betul & sihat untuk kambing anda.
  • Apa gejala-gejala penyakit untuk kambing – Ini membuatkan anda lebih berwaspada untuk memastikan kambing anda sihat tanpa sebarang penyakit yang serius.
  • Kambing dah ada, tetapi nak jual di mana? Jangan risau, anda akan belajar di dalam panduan ini nanti.

 

Opss., Sekejap yer.Faham anda teruja , tak sabar nak mulakan dan nak bina kandang kambing anda sekarang jugak? ..Kami ada offer baik sekarang ni 🙂

Jika anda masih berfikir-fikir nak dapatkan ke tak panduan ni, meh saya nak beritahu yang jika anda dapatkan panduan ini sekarang, anda akan dapat 3 BONUS di bawah ini :

  1. Senarai semak bajet untuk memulakan projek penternakan anda – Ini serius mudah, anda cuma perlu follow terus checklist yang di sediakan tanpa perlu pening-pening apa yang anda patut buat nanti. Kira short cut lah ni. Senang kan?
  2. Contoh kertas kerja permohonan pinjaman ternakan – Tak cukup modal ? Takpe. Anda akan di ajar cara buat kertas kerja untuk memohon dana / pinjaman.
  3. Buat extra income tanpa perlu jual kambing anda – Bela kambing, tapi tak jual kambing ? Sebenar nya ada cara bagaimana anda boleh jana pendapatan sampingan sambil-sambil anda bela kambing anda tu. Di sini anda akan di ajar 5 cara buat duit tepi. Masyuukkkk ..

 

Tak rugi sebenar nya berbakti kepada tanah dan ciptaan tuhan ni. Saya percaya yang kambing antara haiwan ternakan yang sentiasa mendapat permintaan yang tinggi terutama semasa perayaan Hari Raya Korban, untuk majlis akikah , majlis perkahwinan serta majlis berbuka puasa (kambing golek). Jadi demand tu sentiasa ada. Sangat-sangat berbaloi untuk anda menceburi bidang penternakan kambing sekarang. Jom belajar menternak kambing sekarang 🙂

Leave A Reply

Your email address will not be published.