Percuma Panduan Etika Pemakaian Temuduga Kerajaan

0 2,396

Anda dapat panggilan temuduga kerja kerajaan ? Tahniah. Tetapi, sebelum tu dah tahu apa etika pemakaian temuduga kerajaan yang betul supaya anda berpeluang lebih cerah untuk dapat kan kerja idaman anda tu? Jangan bimbang, di sini saya kongsi kan antara tips percuma untuk etika pemakaian semasa sesi temuduga kerja kerajaan yang anda boleh berika idea kepada anda apa yang nak di pakai semasa sesi interview nanti .

Seperti yang anda tahu, etika pemakaian antara kunci utama untuk para panel penilai membuka hati mereka untuk menerima anda berkhidmat bersama mereka. Bak kata orang putih, first impression is key of success.

Tips & Panduan Etika Pemakaian Temuduga Kerajaan yang Ringkas Tetapi Berkesan

 

Antara tips pemakaian calon semasa menghadiri sesi temuduga kerajaan  :

1. Calon Lelaki – Setiap calon di galakkan untuk memakai baju kemera lengan panjang berwarna cerah, dengan seluar slack berwarna gelap,  bertali leher. kasut bertumit dan berstokin serta warna tali pinggang berwarna gelap. Anda tidak di benarkan untuk memakai seluar jeans serta t-shirt berkolar bulat semasa hadir untuk temuduga.  Jangan lupa juga, rambut anda mestilah pendek, di sikat kemas serta tidak terlalu panjang.

 

etika pemakaian sesi temuduga kerajaan untuk lelaki
Sumber gambar : https://spa.pahang.gov.my/index.php/panduan/etika-pemakaian/

2.Calon Wanita – Untuk calon temuduga wanita, pemakaian yang sesuai serta tidak terlalu terang adalah di galakkan. Di larang sama sekali mengenakan pakaian yang menjolok mata serta tidak sesuai dengan norma budaya Malaysia . Untuk calon yang tidak memakai tudung, pastikan rambut anda kemas serta sudah di sisir dengan baik. Jika anda ada mewarnakan rambut anda, pastikan warna rambut anda tidak terlalu menyerlah serta sesuai dengan

pakaian ketika sesi interview kerajaan wanita
Sumber gambar : https://spa.pahang.gov.my/index.php/panduan/etika-pemakaian/

*Sumber rujukan info : spa.pahang.gov.my

 

Jadi, itu lah sedikit sebanyak info berkaitan dengan etika pemakaian temuduga kerajaan yang anda perlu ambil berat supaya anda lebih berpeluang untuk dapat berkhidmat sebagai penjawat awam. Namun, jika anda nak lagi tips serta panduan penuh bagaimana anda boleh lulus temuduga anda, saya recommended kan satu panduan yang harga nya sangat murah. Ini betul-betul punya sebab penulis panduan e-book ini adalah penjawat awam yang bekerja sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun lalu. Beliau juga antara panel penemuduga yang berpengalaman luas dalam proses temuduga jawatan kosong kerajaan.

 

Jadi, beliau sangat layak untuk mencerita kan pengalaman, tips, apa yang perlu anda buat , dan pelbagai lagi tips-tips mendapat kerja kerajaan tanpa guan ‘kabel’ atau “orang dalam” .. menarik bukan ? Biasa kita di momokan dengan nak kerja kerajaan, pasang “kabel” siap-siap, tetapi kalau dah rezeki anda, takda kabel kuat pun, masih boleh menjadi penjawat awam . Dah ada orang yang tepat bentu anda, jangan lepas kan peluang ini okay. Nak tahu lebih lanjut ? Boleh baca tentang panduan interview kerajaan di sini..Picit je gambar di bawah –

 

Jika anda memang nak kan info lanjut di bawah ini dengan lebih terperinci, saya memang recommend terus dapatkan panduan ini.. WAJIB.. Laburkan sedikit sahaja, tak mahal pun.. RM30 sahaja tau.. Dengan modal hanya RM30, dan rezeki dari-Nya, saya doa kan anda dapat jawatan yang anda pohon tu nanti. Anda yang anda akan dapat dari panduan ini adalah :

 

  1. 11 rahsia berjaya dalam temu duga kerja kerajaan.
  2. 9 kriteria calon temu duga yang dipilih dalam temu duga kerajaan.
  3. Pembongkaran persediaan sebelum, semasa dan selepas menghadiri temu duga kerja kerajaan.
  4. Pendedahan Teknik “Competency Based Interview (CBI)” yang perlu diketahui oleh calon-calon temu duga kerja kerajaan.
  5. Pembongkaran 31 tips mudah untuk berjaya dalam temu duga kerja kerajaan.
  6. Adab temu duga dan etika pakaian yang PERLU dan ELAKKAN semasa menghadiri temu duga kerajaan (seperti yang saya ceritakan di atas)
  7. Pembongkaran 4 proses temu duga kerja kerajaan dalam bentuk grafik yang mudah difahami.
  8. 20 contoh soalan berserta jawapan yang popular di kalangan panel temu duga.
  9. 115 tambahan soalan-soalan temu duga supaya anda lebih bersedia dan yakin.
  10. Perkara-perkara “do” dan “don’t” yang perlu anda ketahui bagi menghadiri temu duga kerajaan.

 

Fuhh..kalau anda memang tengah tunggu masa untuk pergi temuduga, panduan ini sangat-sangat menbantu anda membuat persediaan sebelum proses temuduga nanti. Jangan risau, penulis panduan ini bukan sembang kosong, tetapi beliau menulis berdasarkan pengalaman sebenar dalam proses temuduga. Tak semua orang tahu tentang penduan ini, jadi saya sangat galakkan anda grab terus penduan ini sekarang supaya dapat tingkatkan keyakinan serta persediaan anda nanti.

 

Peluang keemasan ni tau 🙂 . Tinggalkan pesaing anda sekarang. Prepare from now !!

 

Ouh yaa.. Dapatkan panduan ini sekarang kerana anda akan dapat tiga-eBook tambahan secara PERCUMA ..So,dapatkan sekarang.

temuduga interview jawatan kerajaan

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.