Mudahnya Cara Buat Google Form Semasa PKP

0 23

Cara buat Google Form memang mudah sangat tanpa perlu kan coding atau teknikal setting sangat. Google form menjadi keperluan semenjak PKP sejak Mac 2020 lagi kerana, ia menjadi salah satu medium penting untuk merekod sebarang info/maklumat berkaitan pembelajaran / aktiviti kita.

Antara kegunaan untuk Google Form adalah seperti :

  1. Merekod Kehadiran Murid / Peserta Program
  2. Kumpul feedback dari pelanggan.
  3. Kumpul data pelanggan seperti nama, alamat, nombor telefon dan sebagai nya.
  4. Buat survey study
  5. Bukti pembayaran untuk online.

Ia mengikut kreativiti anda ya untuk anda create form anda sendiri mengikut kegunaan anda. Jika anda pening nak fikir kan, Google ada sedia kan beberapa template yang anda boleh edit semula. Lebih mudah dan cepat. Jom kita tengok, bagaimana nak create Google Form ini

CARA BUAT GOOGLE FORM SEMASA PKP 2021

 

  1. Masuk ke portal Google anda atau terus klik di sini : – Google Form Google Form DashboardIni adalah dashboard untuk Google Form anda. Di bahagian atas nya adalah template yang pihak Google sedia kan untuk anda. Jika anda nak terus guna template tu, anda boleh terus klik ke form tersebut, dan terus edit. Jika anda nak guna kan kreativiti sendiri, anda boleh tekan butang + / Blank tu.

2. Contoh nya, saya nak buat Google Form kehadiran untuk staff meeting dalam aplikasi Zoom.

  1. Details FormTajuk – Ini adalah tajuk utama untuk form anda.
  2. Description  – Anda boleh masukkan sedikit info berkaitan dengan tajuk besar anda seperti tempat, masa atau tujuan meeting di buat.
  3. Option – Untuk anda masukkan details yang anda nak dapatkan info. Contoh di sini, nama staff yang bekerja.
  4. Details –  Boleh letak nama, tempat atau apa-apa maklumat yang anda mahu kan.
  5. Gambar –  Anda boleh letakkan gambar berkaitan maklumat anda.
  6. Option Choice : Anda boleh pilih bagaimana feedback / maklumat yang anda mahukan di rekod. Contoh untuk meeting ini, saya gunakan option “Checkboxes” , jadi staff kami hanya terus ‘tick’ pada nama mereka jika mereka hadir.  Jika anda buat survey, mungkin boleh gunakan fungsi ‘mutiple choice’ atau ‘dropdown’ . Jika anda nak buat form untuk pelanggan tunjukkan bukti pembayaran / resit , anda pilih fungsi ” file upload’ . Di sini, ia bergantung kepada apa tujuan anda buat form & data apa yang anda nak collect.
  7. Copy – Jika anda nak terus copy page yang anda buat tadi, terus klik pada butang ‘Copy’ ini.
  8. Delete –  Untuk buang page yang anda tidak perlukan.
  9. Required  – Turn on fungsi ini, jika anda perlukan pelanggan / staff anda perlu isi bahagian ini tanpa mereka boleh skip. Wajib isi.
  10. Bar Option  – Gunakan untuk tambah fungsi lain pada page yang anda sedang buat. Anda boleh tambah gambar, video, text, sction dan sebagai nya.
Choice
No.6

3. Bagaimana nak dapatkan info bila seseorang tu dah isi form dan apa yang mereka isi ? Ok. Anda perlu buat page untuk ‘ Response ‘ .

Response Form

1- Klik pada ‘response’ untuk anda lihat respon dari staff/pembeli/ murid anda.

2- Klik pada butang : untuk option yang lebih banyak bagaimana data anda akan di rekod kan. Atau paling mudah, anda boleh tekan ikon excel warna hijau. Data anda ada terus di rekod secara automatik dalam excel.

Getting Repon

  • 1- Setiap kali ada orang reponse,notifikasi akan terus di hantar ke email anda.
  • 2- Pilih ke mana data anda akan die rekod kan. Ia akan terus ke Google Spread iaitu Excel. Jadi, lebih mudah untuk anda lihat data yang anda kumpul tadi.
  • 3-  Jika anda tidak link kan ke mana-mana spreadsheet tadi, anda boleh terus download terus respon anda ke .csv .

Rekod Hadir

Ini contoh bagaimana respon anda di rekod pada Sheet / Excel anda. Jadi, senang kan bila buat Google Form ni kan ? Tak perlu dah isi manual pada kertas, lepas tu nak key in semula dalam excel. Dah kena buat dua kali kerja.  Pakai Google Form ini, settle semua.

Contoh Respon Sheet

4.  Langkah terakhir – Ini adalah option yang anda boleh check sebelum submit Google Form anda.

Butang Option Lagi

  1. Customize – Anda boleh tukar warna background , tambah gambar pada background form atau tukar font ikut kesukaan anda.
  2. Preview  – Anda boleh review dahulu bagaimana form yang anda buat tadi sebelum send kepada staff/ murid anda.
  3. Setting  – Anda boleh set option lain dalam tab ini seperti collect email address – simpan email address dari sender anda, limit respon pada form ini seperti sender boleh response sekali sahaja , sender boleh edit semula form yang mereka dah isi tadi, dan ada beberapa setting lain.
  4. Send -Jika semua dah ok, anda boleh tekan butang ” Send” . Di sini, anda perlu pilih bagaimana anda form ini akan di hantar. Saya pilih untuk send form saya via ‘Link’ sahaja sebab saya nak terus share dalam Whatsapp, email atau mana-mana medium communication saya.

Send Sebelum Submit

Selesai cara buat Google Form khas untuk anda yang perlukan satu form online untuk kumpulkan respon, feedback atau kehadiran dari murid, staff, pelanggan dan sesiapa sahaja.  Ia lebih mudah dan menjimatkan masa anda.  Lagi pun, ia mudah kerana hanya dengan share link Google Form anda kepada mereka, anda boleh dapat lebih banyak respon dari target anda.

Jika anda ada apa-apa soalan berkaitan Google Form ini, boleh tinggalkan di ruangan komen di bawah.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.