Cara Pantas Check Saman Polis

1 1,308

Anda selalu pandu laju? atau kerap langgar lampu merah traffic light? Ok, sila check saman polis sekarang jugak yer. Risau anda ada banyak saman yang tertunggak. Jika dah ada saman , pastikan anda bayar semua tunggakan saman anda untuk elakkan masalah ketika nak renew lesen, roadtax atau insuran kereta anda nanti.

 

Kalau cerita bab saman nie,memang ramai yang mempunyai pendapat tersendiri malahan, ada juga yang ‘alergik’ dengan topik nie..lagi-lagi yang dah biasa bawak laju tue…apalah perasaan bila terpaksa bawak 90km/j jer kan..mau rasa nak marah jer.. Kereta mahal-mahal,tapi boleh bawak 110 km/j saje..Tetapi peraturan adalah tetap peraturan, ada sebab peraturan itu di wujudkan. Selain menjaga anda, peraturan juga di buat untuk menjaga orang di sekeliling anda. Jangan sebab kesilapan anda, orang lain yang mengikut peraturan perlu tanggung masalah lain.

 

speed trap polis trafik

 

Ok,bila dah kene saman, nak buat macam mana..kita perlu jelaskan saman tersebut sebab ia akan mengganggu kita semasa proses untuk memperbaharui lesen / roadtax / insuran kereta korang di masa akan datang. Apa-apa pun sebelum nak pergi renew roadtax & insuran kereta tu, sila check saman polis anda untuk confirmkan korang bebas dari sebarang saman trafik.Jika ada, sila ke balai polis trafik berhampiran untuk jelaskan saman tue yer…

 

Cara Paling Mudah Lagi Pantas untuk Check Saman Polis 

 

Guna SMS sahaja.Yes..Paling mudah & cepat untuk anda kerana semua orang ada fungsi SMS di setiap telefon bimbit anda. Yang baik nya, anda tak perlu ada sambungan internet untuk buat semakan, janji coverage telco anda okay .Hanya perlu masukkan no IC anda untuk semak status adakah korang mempunyai saman atau tidak.

Cara #1 – Taip POLIS<jarak>SAMAN<jarak>NO IC(tanpa ‘-‘) ke 32728 dan tekan butang “SENT” – Contoh :POLIS SAMAN 1234567891012
Cara #2 – Taip POLIS<jarak>SAMAN<jarak>NO KENDERAAN(tanpa ‘-‘) ke 32728 dan tekan butang “SENT” .Contoh: POLIS SAMAN ABC1234  

.

P/S – Keputusan melalui SMS akan di terima dalam masa 1-3 saat (*bergantung kepada kekuatan network phone anda).Jika keputusan semkan anda masih tidak terima lebih dari 24 jam, sila check semula baki kredit anda,  mungkin lupa top up ke. Atau anda boleh sent lagi sekali.

 

Ini result yang check saman polis berkaitan dengan kenderaan saya  :-

Cara Check Saman Polis Dengan SMS

 

P/S – Dalam kurang dari satu minit, saya dah terima keputusan nya. Alhamdulillah tiada saman di keluarkan pada saya sehingga saat saya menulis artikel ini… 🙂 ..dan minta perhatian juga, guna cara ini, akan di cas sebanyak RM0.50/SMS yang di terima.

 

Jika anda nak guna kan cara lebih details melalui PC / laptop,sila check saman anda di:-

  1. Portal Rasmi JPJ –> klik Check Saman
  2. MyEG Services –> klik MyEG
  3. RILEK e-Services –> klik RILEK

 

Jika anda adalah pengusaha kereta  nak mempunyai banyak kereta, anda juga boleh mendapat info saman terbaru terus kepada anda jika ada mana-mana kereta anda mendapat saman. –> Layari MYEG- Saman Alert

Korang dah check semak saman anda ?  Sila berbuat demikian dengan kadar SEGERA ok  🙂

1 Comment
  1. Raihanah Ahmad says

    saya rasa saya ada 1 saman baru terima baru2 ini

Leave A Reply

Your email address will not be published.