Manusia sentiasa buat kesilapan 🙂 . Biasanya kita selalu memandu laju tapi masih belum kena saman. Tapi sampai masa nya, nasib tidak menyebelahi bila dapat saman polis atas kesalahan trafik ..apa nak buat ? Sain dan redha jer lah broo.. 🙂 ..Sapa suruh bawak kereta laju-laju kan..hahaha..

Kalau cerita bab saman nie,memang ramai yang mempunyai pendapat tersendiri malahan, ada juga yang ‘alergik’ dengan topik nie..lagi-lagi yang dah biasa bawak laju tue…apalah perasaan bila terpaksa bawak 90km/j jer kan..mau rasa nak marah jer.. Kereta mahal-mahal,tapi boleh bawak 110 km/j saje..

speed trap polis trafik

Releks bro..

Ok,bila dah kene saman, nak buat macam mana..kita perlu jelaskan saman tersebut sebab ia akan mengganggu kita semasa proses untuk memperbaharui lesen / roadtax / insuran kereta korang di masa akan datang. Apa-apa pun sebelum nak pergi renew roadtax & insuran kereta tu, sila check saman polis anda untuk confirmkan korang bebas dari sebarang saman trafik.Jika ada, sila ke balai polis trafik berhampiran untuk jelaskan saman tue yer…

Cara Paling Mudah Lagi Pantas untuk Check Saman Polis 

Guna SMS jer..Yes..Paling mudah & cepat untuk


anda .Hanya perlu masukkan no IC anda untuk semak status adakah korang mempunyai saman atau tidak.

Cara #1 – Taip POLIS<jarak>SAMAN<jarak>NO IC(tanpa ‘-‘) ke 32728 dan tekan butang “SENT” – Contoh :POLIS SAMAN 1234567891012
Cara #2 – Taip POLIS<jarak>SAMAN<jarak>NO KENDERAAN(tanpa ‘-‘) ke 32728 dan tekan butang “SENT” .Contoh: POLIS SAMAN ABC1234  

.

P/S – Keputusan melalui SMS akan di terima dalam masa 1-3 saat (**bergantung kepada kekuatan network phone anda).Jika tidak terima lebih dari 24jam, sila check semula baki kredit tue…Kalau takda kredit, sampai tahun depan pun tak terima apa2 SMS.. 🙂

Ini saya dah cuba teknik check saman polis pantas nie,hasil nya :-

Cara Check Saman Polis Dengan SMS

P/S – Dalam satu saat saya dah terima keputusan nya. Alhamdulillah tiada saman di keluarkan pada saya sehingga saat saya menulis artikel ini… 🙂 ..dan minta perhatian juga, guna cara ini, akan di cas sebanyak RM0.50/SMS yang di terima.

Jika anda nak guna kan cara lebih details melalui PC / laptop,sila check saman anda di:-

  1. Portal Rasmi JPJ –> klik Check Saman
  2. MyEG Services –> klik MyEG
  3. RILEK e-Services –> klik RILEK

Jika anda adalah pengusaha kereta  nak mempunyai banyak kereta, anda juga boleh mendapat info saman terbaru terus kepada anda jika ada mana-mana kereta anda mendapat saman. –> Layari MYEG- Saman Alert

Korang dah check?? Sila berbuat demikian dengan kadar SEGERA ok  🙂

1 thought on “Cara Pantas Check Saman Polis”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *