Cara Dapatkan Kupon Free Shipping Shopee

6 44,385

Mana nak dapatkan kupon Free Shipping Shopee ? Ini cara bagaimana anda boleh dapatkan kupon Free Shipping Shopee Malaysia untuk anda terus membeli belah dari platform Shopee. Boleh jimatkan duit shipping anda. Dah dapat harga murah, dapat pula kupon Free Shipping Shopee .Memang berbaloi-baloi .

Tapi ramai yang masih salah faham tentang kupon free shipping ini sampai kan ada beberapa pelanggan saya yang marah pada saya, kenapa sepatut nya tiada cas penghantaran semasa order barang di Shopee, tetapi semasa check out dari cart , ada pulak cas shipping RM5.04 . Kenapa ?

Sebab mereka tidak menggunakan kupon Free Shipping Shopee semasa check out . Jadi, ia akan di caj kos penghantaran seperti biasa. Jadi, amat penting ya, anda mesti ada kupon free shipping semasa anda membeli belah dalam apps Shopee. Untuk 2021, kebanyakkan kupon / voucher free shipping memerlukan anda untuk buat pembayaran melalui Shopee Pay, bukan macam dulu dah, bayar pakai bank in / online transfer / kad kredit dah boleh guna kupon tersebut. 

Ada 3 syarat sebelum anda boleh guna kupon free shipping tersebut , iaitu :

  1. Anda mesti membuat pembayaran melalui Shopee Pay ( e-Wallet under Shopee ). Anda perlu aktifkan akaun Shopee Pay anda dahulu, kemudian top up duit ke dalam Shopeepay tu, dan boleh terus membeli. 
  2. Anda hanya boleh gunakan kupon free shipping tersebut pada seller yang mempunyai “tag Free Shipping” pada item produk mereka. Jika tiada tag tersebut, bermakna seller tersebut tidak join program Free Shipping Shopee. Jadi, anda perlu bayar full kos shipping yer. 
  3. Kupon free shipping ini tidak automatik apply semasa pembelian, anda perlu select kupon free shipping anda semasa proses checkout yer (saya tunjukkan step di bawah) 

Untuk 2021, Shopee sudah had kan serta letak pelbagai syarat untuk anda dapatkan Free Shipping dari mereka. Apa nak buat..hehe.. Layan je lah.. 

 

Cara Dapatkan Kupon Free Shipping Shopee Malaysia – Update 2021

Langkah #1 – Masuk ke dalam aplikasi Shopee di smatphone anda dan cari butang ” Free Shipping ” – pada Butang ikon lori warna hijau. Depends pada promosi Shopee, ada yang Rm15 Free Shipping, ada yang RM10 Free Shipping ..Bergantung pada waktu promosi. Yang penting, ada ikon lori tu . Kemudian, klik pada butang tersebut.

free shipping shopee 2021

Langkah #2 – Tekan pada butang ” Claim ” dan anda akan terima kupon anda terus ke akaun Shopee anda nanti. Macam gambar di bawah, ini saya sudah tekan claim kupon saya, jadi, ia akan di paparkan seperti ini. Selalu nya, Shopee akan beri dalam 5-6 kupon, bergantung kepada promosi mereka. Jika ada promosi besar seperti sales 11.11, mereka akan bagi voucher / kupon free shipping terhad yang hanya boleh di gunakan pada harga sales sahaja. Jadi,kena rajin buka apps shopee semasa ada promosi ya.

kupon shopee percuma setiap bulan 2021

Untuk tahun 2021, Shopee nampak nya dah kurang bagi Free Shipping kupon buat kita pembeli nya. Apa boleh buat 🙂 . Layan kan sahaja. Mungkin mereka ada sebab tersendiri.  Dalam tahun ini juga, Shopee ada memberikan Free Shipping Coupun untuk di gunakan dalam masa-masa tertentu sahaja . Contoh seperti di bawah ; 

limited voucher claim rm15 shopee malaysia

Jadi, bila anda claim kupon di atas, anda perlu gunakan kupon tersebut dalam masa 12-2PM sahaja pada tarikh-tarikh tertentu sahaja.  Kupon ini juga berkonsep siapa cepat, dia dapat guna kan. Untuk details lebih lanjut, anda perlu click pada butang “T&C” di penjuru kanan bawah untuk ketahui apa syarat-syarat yang perlu di ketahui. 

kupon shopee by time

Di mana nak check kupon yang anda pernah claim sebelum ni ? 

Tekan butang “Me” > Tekan “My Voucher”  di halaman apps anda. 

Anda boleh check semula apa kupon yang anda sudah claim sama ada kupon free shipping atau kupon diskaun dari kedai-seller yang anda berminat nak beli. Ini adalah antara kupon-kupon dalam akaun saya yang sudah di claim & boleh di gunakan selagi belum expired.. Jadi, saya boleh gunakan kod kupon free shipping semasa proses checkout. Dalam bahagian ini juga akan di nyatakan jika ada kupon-kupon dari kedai / individu lain.

semak myvoucher shopee malaysia 2021

 

Seperti yang saya nyata kan di atas ( 3 syarat guna kupon free shipping ) , walaupun anda dapat kupon free shipping ini,bukan lah bermakna semua item dalam Shopee anda boleh dapat free shipping kerana anda perlu kan pembelian minimum (seperti jadual di bawah) untuk menikmati diskaun penuh kos penghantaran melalui Shopee.

syarat guna kupon free shipping shopee malaysia 2021

subsidi shipping shopee 2021Contoh nya anda membuat pembelian dari satu seller sebanyak RM9.50 , bermakna anda perlu membuat pembayaran penuh kos penghantaran sebanyak RM5.04 . Jika anda nak subsidi penuh kos penghantaran, anda perlu buat pembelian sebanyak RM15.00 minimum untuk satu transaksi anda + perlu guna kupon free shipping. Di sini yang ramai silap, ingat hanya order item RM15, terus dapat free shipping, sebalik nya, anda perlu apply kupon dahulu sebelum buat pembayaran.

 

Saya penjual di Shopee Malaysia . Nak tahu bagaiman saya boleh belajar cara menjual di Shopee ? Recommended. Panduan di bawah yang bantu saya. Terbaik. 

 

Namun begitu, kos penghantaran Shopee masih di kira murah (hanya maksimum RM5.04) , berbanding dengan kos penghantaran yang anda akan di caj oleh peniaga dari website, Instagram atau Facebook . Anggaran kos penghantaran yang akan di kenakan adalah sekitar RM8 ~ 9 /parcel di bawah 1KG .. atau mungkin lebih jika item yang anda order tersebut melebihi berat atas dari 1KG ..

Tahu kah anda, yang anda sebenar nya boleh menjana pendapatan tambahan melalui Shopee dengan menjual barang anda di Shopee. Ini 5 sebab kenapa anda perlu mula menjual di Shopee.

Untuk tahun 2021, pihak Shopee telah turunkan nilai minima untuk penggunaan Kupon Free Shipping Shopee kepada pembelian minima RM15 untuk satu transaksi sahaja. Kupon free shipping Shopee yang anda hanya boleh gunakan juga terhad dengan Shopee Pay sahaja. Jadi, anda rujuk di bahagian Voucher di Shopee apps anda. Ada banyak perubahan untuk tahun 2021 yang di lakukan oleh Shopee. 

Ouh ya, jika anda mencari aksesori smartphone yang berkualiti tinggi serta confirm original, jom beli dari Shopee Store saya 🙂 . Klik pada gambar di bawah yer.. Boleh tebus coin dengan kami serta ada kupon-kupon tambahan diskaun dengan minima pembelian. Sure trusted !!

official store sifugadget 2021Jadi, nak lebih jimat ? Pastikan anda anda guna kupon Free Shipping Shopee anda . Selamat membeli belah . 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

6 Comments
  1. Nur says

    Saya adalah seller baru di shopee. Pun dah berjaya join free shipping shopee 5kg poslaju. Tapi kenapa bila buyer nak beli barang saya, dia tak boleh guna/masukkan free shipping voucher ya? Padahal dia ada banyak je kupon free shipping tu dalam list akaun dia? Ada apa2 yang saya terlepas pandang or technical problem ke? Adakah sebab hari tu adalah hari pertama poslaju free shipping kedai saya diaktifkan?

    1. MdAzlan says

      Hi, ada kupon hanya limited pada kos seperti RM40 dan sebagainya,, Juga ada juga di sebabkan kupon tersebut hanya boleh guna dengan pembayaran melalui e-wallet shopee iaitu, ShopeePay .. Jadi, perlu check dulu kaedah pembayaran.

      Biasa nya, bila dah aktif, tiada masalah.

  2. wawa says

    Assalamualaikum…
    Saya seller baru dlm shopee.. saya lihat iklan kedai lain ada logo free shipping pd gambar. bagaimana nk setting supaya buyer tahu brg saya tu free shipping dgn hanya melihat cover photo yg ada logo free shipping ( logo oren)

    1. MdAzlan says

      waalaikumsalam, itu automatik update oleh Shopee.. Kita tidak di benarkan tambah logo tu.
      Untuk dapatkan logo tersebut, cik perlu daftar untuk program “Free Shipping Shopee” .. Bila dah lulus, baru lah system Shopee akan auto tambah loho tu di setiap item cik di shopee tersebut.

      Terima kasih

  3. Hidayah says

    Free shiping dari shoppe pay hanya blh guna beberapa kali shj atau selagi ada kupon tu. Setiap bulan free shiping tu akan auto renew ke?

    1. MdAzlan says

      dalam 1 bulan, ada beberapa kupon kita boleh guna.
      Pada kupon tersebut, ada tempoh masa.. Biasa nya, shopee akan buat kupon tu ikut bulan. Jadi, akan tamat dari 01hb ~ 30/31hb.

      Setiap bulan kita perlu manual claim dari tab ” Free Shipping”
      Shopee tidak akan auto kan..mereka pun pandai jugak..hihi

Leave A Reply

Your email address will not be published.