2 Cara Transfer Duit Ke ASB Online Banking

0 4,045

Nak simpan duit anda dalam akaun ASB ? Ini cara transfer duit ke ASB secara online tanpa perlu pergi beratur ke post office berdekatan anda. Ramai dah mula sedar akan penting nya menabung untuk menghadapai cabaran hidup akan datang. Di jangka pula tahun 2023, ekonomi dunia bakal merudum dan inflasi yang tinggi. Jadi, nasihat dari saya yang dah tua ni, menabung lah sebelum terlambat.

2 Cara Transfer Duit Ke ASB Online Sahaja Tanpa Perlu Beratur Di Kaunter

Jom saya tunjukkan cara bagaimana untuk anda transfer duit ke ASB secara online sahaja. Tak perlu buang masa untuk cari parking mencari post office, hanya di hujung jari pun boleh pindahkan duit simpanan anda tersebut.

 

Cara Transfer Duit ke ASB #1 – Guna online banking seperti Maybank2U & CIMB Clicks .

 • Simpan duit ke ASB melalui CIMB Clicks
  • Login ke akaun CIMB Clicks anda
  • Di dashboard CIMB Clicks anda , klik pada ‘Apply & Invest ‘
  • Di tab Investment, klik pada ikon ‘ASNB ‘ > Declare ‘ Tax Residency ‘ anda > Klik ‘Submit’
  • Di page ASNB-Subscription (pop up), check ASNB account anda > Pilih ‘Yes’ pada Declaration > Klik Next/Submit
  • Di page ASNB-Subscription , masukkan details amaun yang anda nak invest / simpan > Di bahagian ‘My Details’ , masukkan nombor telefon anda. Setelah semak dan confirm kan, klik ‘Submit’ .
  • Selesai

cara transfer duit ke asb dengan apps cimbclicks

 • Simpan duit ke ASB melalui Maybank2U
  • Login ke akaun Maybank2U anda
  • Di dashboard Maybank2U anda, klik pada ‘Pay & Transfer’ > Klik pada ‘Transfer’ > Di ‘Transfer To’ , pilih ‘ASNB Accounts’
  • Jika anda dah ada link kan akaun ASB anda dengan Maybank, anda akan nampak akaun ASB anda di tab di bawah. Jika belum link, anda perlu klik pada ‘New Transfer’
  • Untuk New Transfer , masukkan details-details yang berkaitan dengan akaun ASB anda. Product : pilih ‘Amanah Saham Bumiputera’ , masukkan nombor akaun ASB anda di bahagian ‘Membership No.’ dan sebagai nya.
  • Untuk anda yang sudah link kan akaun ASB dengan Maybank, boleh teruskan dengan klik pada ‘ASNB Own Account’ . Di page ‘Transfer to Amanah Saham Bumiputera’ , masukkan amaun pelaburan/simpanan anda dan tick pada T&C di bahagian bawah. Selepas itu, klik pada butang ‘Transfer’.
  • Selesai.

 

cara transfer duit ke asb dengan apps maybank2u

Cara Transfer Duit ke ASB #2 – Guna aplikasi MyASNB

 1. Download aplikasi MyASNB di Google Play Store & Apple App Store . Free je. (Jika anda 1st time user, sila daftar akaun di apps ini)
 2. Di dashboard aplikasi MyASNB , anda klik pada butang ‘+’ di bawah aplikasi ini.
 3. Pilih ‘Additional Investment’ untuk tambah pelaburan dalam akaun ASNB anda.
 4. Di page ‘Additional Investment’ > Choose Fund untuk akaun ASB anda (Fixed Price)
 5. Masukkan amaun pelaburan anda (Mininum tambahan/transfer duit ke ASB melalui apps adalah RM100 dan ke atas) > Pilih option pembayaran sama ada melalui Online Banking (FPX) atau e-wallet (Boost)  > Klik Next
 6. Tick pada T&C > Tekan ‘Next’
 7. Pilih akaun online banking anda &terus kan pembayaran anda seperti biasa. Selesai.

Remarks : ASNB perlukan sekurang nya 1 hari waktu bekerja untuk update baki dalam akaun ASB anda.

cara transfer duit ke asb dengan apps myasnb

Selepas anda baca cara yang saya share ni, di harap anda dah boleh menarik nafas lega sebab tak perlu lagi ambil time off atau tunggu time cuti untuk pergi transfer duit ke ASB di pejabat pos. Just online transfer, anda dah boleh menyimpan sedikit dari pendapatan anda untuk persediaan di masa sukar anda di masa hadapan.

Leave A Reply

Your email address will not be published.